Press material Upcoming shows Videos Contact Songs for Iris home Store

Let's Begin

by Songs for Iris

/
 • Digital Album
  Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.

    69 DKK  or more

  You own this

   

1.
00:37
2.
3.
03:33
4.
5.
6.
03:37
7.
8.
9.
03:18
10.
11.
04:12

about

Songs for Iris' debutplade Let's Begin udkom d. 2. februar 2015 og blev fejret d. 5. februar på Bartof Station i København.

Singler
Pladens førstesingle Less Hollow har i løbet af efteråret 2014 haft airplay på P4 og P5, og ligeledes andensinglen Valleys over Mountains i løbet af foråret 2015.
Julie Malmstrøm har lavet musikvideoer til begge singler, hvor sidstnævnte indeholder koreografi fra den populære swingdans Lindy Hop som danses i det københavnske miljø. Begge videoer kan findes på youtube efter deres henholdsvise udgivelsesdato.

Historien
Titlen Let's begin er taget fra omkvædet i sangen I Plan To Do So, og betegner det gennemgående tema for pladen, hvilket er ´begyndelsen på noget nyt´. Sangene udspiller sig i et rum, hvor man skal lære at give slip, sørge over slutninger og samtidig tage chancer og være modig nok til at turde at lukke nye elementer ind i sit liv. Pladen er en lang erkendelse af, at livet ikke kan planlægges.

Tidligere udgivelser
Bandet har tidligere udgivet EP'en Tales & Lies, der udkom d. 2. feb. 2012. EP'en bragte bandet adskillige koncerter, heriblandt opvarmning for CODY og Hanne Boel samt airplay med singlen 'Fighting Life Alone' på danske og irske radiostationer. Ydermere muliggjorde EP'en, at sangerinden I bandet, Heidi Mattsson, kom med i det prestige-fyldte projekt Udenfor Sæsonen, hvor hun har delt scene med Steffen Brandt, Annisette, Per Vers, Gustaf Ljunggren og Cæcilie Trier.

Musikere på pladen

Heidi Mattsson – Vokal, akustisk guitar.
Mads Nyland – Vokal, akustisk 12-strenget guitar, el-guitar, mandolin, banjo.
Jakob Ambeck Vase – Vokal, perkussion, klaver, keyboard, harmonika.
Torben W. Pedersen – Bas.
Gertrud Joyce Borchsenius – Violin.
Leif Bruun – Pedal Steel.

Tekst & Musik af Songs for Iris


Anmeldelser af Let's Begin

Bands of Tomorrow 5/5

Det er stemningsfyldt, det gør mig glad, og det er noget jeg har lyst til at dele med andre – ”prøv at hør’ hvor godt det lyder!”.
Songs for Iris er et nyt dansk band, bestående af Heidi Mattsson, Mads Nyland, Jakob Ambeck Vase og Torben W. Pedersen med med base i København, hvorfra de bl.a. rejser til både Irland og Skotland for at turnere med deres musik. Deres lyd er da også især inspireret af irsk folkemusik men har også, som de selv siger, træk af både pop og Americana.
Deres sange er stemningsfyldte og historiefortællende, og det er let at blive væk i lyden af de smukke vokaler leveret af Heidi, Mads og Jakob.
Let’s Begin starter ud med sangen ”To Bleed”, som der, i de 37 sekunder sangen varer, tager en med tilbage i tiden. Lyden minder om den fra en gammel grammofonspiller – altså, selvfølgelig på den bedst tænkelige måde, det er nemlig med til at sætte stemningen, og man er klar til at blive ført væk. Da stemningen er sat begynder det hele først rigtigt med sangen ”Valleys over Mountains”, og så er der ellers også dømt tempo og ”irsk pub stemning” så det vil noget.
”Lift this pressure of my chest” skiller sig ud, og her kan man især høre at gruppen er inspireret af andre musikgenre end folk. Beatet er specielt, men også meget fangende, og det er en af de sange man kan huske når man tænker tilbage på de 11 sange der er på pladen.
I sangen ”Somewhere in the Dark” tog jeg mig selv i at sidde og kigge ud af vinduet, imens jeg  nærmest kunne mærke, mit hjerte synke i mit bryst. Jeg ved ikke hvad det var ved netop denne sang, som rørte mig. Måske var det Heidis fantastiske smukke stemme som førte mig væk, måske var det den melankolske stemning i sangen, eller måske var det hvordan, det hele gik op i en højre enhed, med de mørke herrestemmer i kontrast til Heidis stemme, jeg ved det ikke, men lige den her sang, den hørte jeg mange gange.
Sangen med det sjove navn ”Comgidium” er endnu en af mine personlige favoritter. Den er, ligesom ”Lift this pressure of my chest”, anderledes end mange af de andre sange på pladen, og det at de tør at tage sådanne chancer, giver altså point, og er med til at det hele ikke bliver for ensformigt. Samtidige får man i ”Comgidium” også rigtig lov til at høre Mads og Jacob, og det er bestemt en fornøjelse. Songs for Iris har generelt fået meget ros rundt omkring, både her på Bands of Tomorrow, men også Gaffa har været ude med rosen, og det er der altså ikke noget at sige til. Det er tydeligt at høre at disse mennesker mener det seriøst. Hvis jeg en dag tænder min radio og hører en af deres sange, så ville jeg hverken bliver overrasket eller ked af det.
Songs for Iris holder release fest for på Bartof Station torsdag den 5. februar.  Har man ikke mulighed for at opleve dem på torsdag  drager Songs for Iris på tourné rundt i det danske samt det irske land til foråret. Hvis man har muligheden for det, vil jeg helt bestemt anbefale at man tager et smut forbi. Jeg kan kun forestille mig at de også er formidable live.
Alt i alt kan man sige om Songs for Iris debut plade Lets Begin, at der ikke er noget som virker forceret, der er ikke noget som virker påtrængt og der er ikke noget som virker forhastet, det hele virker bare til at passe sammen og nærmest gå op i en højere enhed, og netop derfor fortjener Song for Iris 5 stjerne – måske fortjener de endda 6 stjerner, hvis det kunne lade sig gøre, simpelthen fordi det hele virker så rigtigt hele tiden.GAFFA 3/6

Dansk folk/pop inspireret af americana og irsk/skotsk vokal-folk


Songs For Iris er et dansk folk/pop-orkester, som – med sangerinden Heidi Mattsson i spidsen – spiller en form for akustisk folk/pop, der har hentet inspiration i americana og irsk/skotsk vokal-folk. Mattsson og orkesterets to mandlige sangere, Jakob Ambeck Vase og Mads Nyland har siden deres tid på Musikvidenskab delt passionen for den helt særlige form for folk/pop, som kendetegner Songs For Iris. Samtidig har de forfinet deres trestemmige vokalharmonier.
Og det er netop disse – kombineret med det fine akkompagnement af især guitar, bas, banjo, violin og pedal steel – der gør orkesterets musik så lytteværdig og så forbundet med nævnte genrer. Der er helt generelt noget lyrisk, melodisk over sangene. Noget, der i øvrigt sender tankerne i retningen af amerikansk country. Teksterne er – som i megen country – små fortællinger om kærlighed o.lign. De er små fortællinger, som enten med et element af drømmende melankoli eller strålende højt humør skildrer følelseslivets kompleksitet og potentielle polarisering.


Music video for Valleys Over Mountains:
www.youtube.com/watch?v=dorAcMWafts

Music video for Less Hollow:
www.youtube.com/watch?v=2pSiKiA-ZIs

Both videos by Julie Malmstrøm:
www.juliemalmstroem.com

credits

released February 2, 2015

Recorded by Leif Bruun and Songs for Iris

Mixed and mastered by Brian Mørk Hansen at Racehorse Rec.

license

all rights reserved

tags

about

Songs for Iris Copenhagen, Denmark

Songs for Iris is an acoustic folk-pop band from Denmark, well-known for it's tight vocal harmonies and it's groovy arrangements. The music covers a wide field of folk traditions, but is at the same time very contemporary and innovative. It's grand and emotional, and simultaneously humorous with tongue in cheek rhythmics. ... more

contact / help

Contact Songs for Iris

Streaming and
Download help

Report this album or account

Track Name: To Bleed
It's a crippled heart I follow
and what reason do I make?
Wild and lost in my own sorrow
riddles impossible to break
This is cause for us to bleed
This is cause for us to bleed
Track Name: Valleys Over Mountains
Never you've seen true to me
in your shields of empathy
always you choose valleys over mountains
Never would you hurt the heart
that imprisoned you from the start
Always you choose rivers over oceans

And you drive me you drive me away
Is it worth loving you for the pain?
Pain of knowing my imperfection
and the lack of your courage in my opinion

Never enemies you stab
right in the back just to react
Always you choose bridges over waters
Never hide and seek you play
you're never lost you know the way
Always you choose highways over highlands
Never you'll find your own way
from the path you're choosing every day
Always you choose valleys over mountains

You're playing with me
without realizing your safe safety
is breaking our hearts in pieces of wood
the sawdust blinds you from seeing clear
What's going on?
Track Name: Homeless
What to do when you lose control?
What to do when you lose your home?
Hide and seek on the countryside
far away from the city lights

They tared down the walls today
Tared down my ship
I lost my way

I feel no remorse
I know what I've lost
Love, love, love, love, love
Love is all to mourn when it's lost

What to do when the help wont come?
And you're found by those you were hiding from?
Cause nothings ever yours to keep
So don't feel safe when you fall asleep

My bed flew away last night
They poisoned the floor right by law

I feel no remorse
I know what I've lost
Love, love, love, love, love
Love is all to mourn when it's lost
Love is all to mourn when lost
Love is all to mourn

Everything I owned is gone
Reconsidering things I'm depending on
It's unfair but it is the cost
and I'll only mourn when love is lost
Track Name: How Long Will This Country Hold Me?
Could I record this silence?
Could I keep feeling at ease?
Oh when am I going back again?
How long will this country hold me?

And will you ever find me?
Have I changed enough to disappear?
Fighting the tales they tell about me
How long will this country hold me?

I found a dying siren
She’d louvered her last king man
I found myself in the hollow alley
How long will this country hold me?

A breath of music consumed me
I’m eager to let it all out
Cause they all sing with greater beauty
How long will this country hold me?
Track Name: Lift This Pressure Of My Chest
Stay as long as you don't feel mistreated
Give me promises
as long as I don't hold you to it
Give me a sign to lift this pressure of my chest
Do you know about it all?
Then lift this pressure of my chest

You'll feel better once you know me
I could never tell a lie
You'll feel better once you give me
time to work it out

Feel exactly what I'm doing to ya
Don't repeat the thrill
I hope to get some action from ya
Feelings unspoken oh lift this pressure of my chest
When will you be broken oh lift this pressure of my chest

You'll feel better once you know me
I could never tell a lie
You'll feel better once you give me
time to work it out

Repair yourself
Do what you want
Say what you want
Give what you want

You'll feel better once you know me
I could never tell a lie
You'll feel better once you give me
time to work it out

Feel exactly what you want
Track Name: Less Hollow
Hollow...

Oh it's so hard to find the time for you
Oh it's so hard to let in something true again
Again I'm feeling awkward
Again I really know you
Again you are my lion
The stronger you get less hollow am I

And I empty my closet I empty my draws
Without further notice I empty my heart
Out of intuition I make room for visions
I'm keeping my balance though you tare me apart
I'm lost in a story waiting to be told
with a mythical stranger burning into my soul
I'm trusting in chaos like beautiful art
When no logic rule me I empty my heart

Hollow...

Oh it's impossible to prove you wrong
When you're teaching me that something’s going on between us
Are you intense only for my sake?
Do you call me to hear an answer?
Afraid of nothing you dive in deep
The deeper you get less hollow am I

And I empty my closet I empty my draws
Without further notice I empty my heart
Out of intuition I make room for visions
I'm keeping my balance though you tare me apart
I'm lost in a story waiting to be told
with a mythical stranger burning into my soul
I'm trusting in chaos like beautiful art
When no logic rule me I empty my heart

Hollow...
Track Name: Somewhere In The Dark
Waiting by the phone
Trying to make it on her own
Always on her feet
chasing down her childhood dream
Always waiting never knowing one more day

And I know that you feel
such a strong appeal for the shadows in the dark
And I know that you want to follow the ones
somewhere in the dark
Somewhere in the dark you'll find a light

Shining on the stage
just another pretty face
Always wanting never having one more day

And I know that you feel
such a strong appeal for the shadows in the dark
And I know that you want to follow the ones
who are living in the dark
These mysterious ways, the mysterious days
drew you into the dark
And what guides you through is a dogs lonely bark
Somewhere in the dark
Somewhere in the dark you'll find a light
Track Name: Daisies Decide
Dust whirls up into the sky in our goodbye
Love too much and too little slowly dies in our eyes

Even now when I've made this paper weak from thoughts
I'm at peace

Is it time, is it time to get over
my severe burn?
Is it time, is it time to discover
all the things I have left here to learn?

Years and years we've spent and I enjoyed your company
In playful fantasies you married me
It was not real

Who would judge faithful dreamers?
Once like us we were living in peace

Is it time, is it time to get over
my severe burn?
Is it time, is it time to discover
all the things I have left here to learn?
Oh I want, how I want to get rid of
these feelings I've hunted in life
It's a matter and truth we don't speak of
letting daisies decide our choice

We walked in loneliness but only to come home again
We're lost on different roads and only memories remain
Track Name: Comgidium
I read your mind in an envious smile
Comgidium and tell me what you've become
Trust in the lies I have told you before
Comgidium and tell me what you've become

Ships may be sailing, ships may be sailing
I am not worried I'll see you again
Ships may be sinking, ships may be sinking
I'm not the least worried I'll see you again
My hearts in the harbour, my hearts in the harbour
Choose you harbour where it lies

Think when I hear of a wind of a storm
Comgidium and tell me what you've become
Think what I fear when the night reaches dawn
Comgidium and tell me what you've become
Red shines the dawn and my heart is undone
Comgidium and tell me what you've become
Waiting for when we again become one
Comgidium and tell me what you've become

Ships may be sailing, ships may be sailing
I am not worried I'll see you again
Ships may be sinking, ships may be sinking
I'm not the least worried I'll see you again
My hearts in the harbour, my hearts in the harbour
Choose you harbour where it lies

Hide the horizon your ship can't be gone
Comgidium and tell me what you've become
My eyes cannot reach you out of sight out of mind
Comgidium and tell me what you've become
I take on my throne at the highest view
Comgidium and tell me what you've become
I take on my duty and look after you
Comgidium and tell me what you've become

They burn down the bridges, they burn down the bridges
but I am not worried I'll see you again
They tare down your wishes, they tare down your wishes
I am not worried I'll see you again
My hearts in the harbour, my hearts in the harbour
Choose you harbour where it lies
Track Name: I Plan To Do So
Funny how it all begins to grow
when you find peace when you let go
Guess I'll live another year
without no pain
without no fear
without the guilt that brought me here

Cause I plan to do so
Cause I plan to do so
Dear, when can I come home?
You answer: “Dear, you're on your own.”
I'm lost in houses with too many floors
with too many stairs
too many draws
too many windows, many doors

I didn't plan to do so
I didn't plan to do so
Failed plans are made to keep you on your toes
survive the river when strong currents flow
So let it in a new pair of wings
and let's begin

I can lie as far as my memory goes
where I fiction up my life and hope
I like it better when you think I'm brave
When you're not ashamed if I don't misbehave
Well I'm not a fool by love enslaved

I didn't plan to do so
I didn't plan to do so
Failed plans are made to keep you on your toes
survive the river when strong currents flow
So let it in a new pair of wings
and let's begin
Let's begin

Funny how it all begins to grow
Track Name: The Flood
Rescue all you can my love
the flood is coming in our hearts
to drown the past forsaken times
to make room for our joining lives
Rescue what you need my dear
the floods erasing every wheel
you steered you life with before you knew
I was here depending on you

Rescue what you'll miss my darling
I will never keep you yearning
for the part of you you practiced
in you r childhood and adultness
Rescue what you love my all
hang pictures of it on our wall
and use that window to remember
the ones that got you through your winter

Don't save me cause I'll keep floating
on my back my eyes wide open
letting all the currents guide me
while I feel you pulling my feet
Rescue what you are instead
and by this flood don't be mislead
The flood of love, a sea of flames
endanger you to fade away